неділя, 15 грудня 2019 р.

Умови успішного виховання дітей у родині


Виховання у сімї є першоосновою розвитку особистості дитини. Духовний вплив батьківського дому на формування особистості дитини здійснюється завдяки щирій материнській ласці, небагатословній любові батька, домашньому теплу, затишку, захисту, сімейній злагоді.
Особливу роль у родинному вихованні відіграє загальний психологічний мікроклімат. Щоб виховання у родині було успішне, необхідно дотримуватись певних умов.
1. Приймати дитину такою, яка вона є. Природа створює дитину, перемішуючи у ній гени не тільки батьків, а й далеких предків.
2.       Не приймати рішення поодинці, а при спільній домовленості обох батьків.
3.       Власна поведінка батьків-головний фактор у вихованні дітей. Особистий приклад-найкращий спосіб пояснення.
4.       Не треба боятися з ласкою ставитися до дитини. Якщо дитина не відчуває належної ласки, вона нервує, грубить, не знаходить собі місця. Ласка сприяє контакту та продуктивному спілкуванню.
5.       Не допускати надмірності в подарунках дітям. Це привчає їх до утриманських настроїв і стосовно суспільства. А суспільство не робить подарунків, їх треба заробити.
6.       Не карати з примхи. Безперервно втручатися у життя дитини небезпечно, бо вона не відрізнятиме дрібязкове і серйозне.
7.       Не можна тривалий час тримати дитину в стані образи. Золоте правило: за конфліктом повинна іти радість.
8.       Не боятися конфліктувати з дітьми. У спорі народжується істина.
9.       Тримайте двері вашого дому відкритими для друзів дитини.
10.   Діти спроможні радіти й одержувати задоволення від виконаної ними роботи. Використовуйте цю здібність.
11. Дотримуватися основного закону сімї: усі турбуються про кожного члена і кожен член турбується про сімю. Дитина має бути членом сімї, а не її центром, бо виросте егоїст із завищеною самооцінкою, котрий не турбуватиметься про своїх батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар